Årets första officiella utställning för vår del var den nationella i Nordichallen i Sundsvall söndagen 16 april 2023. Jag hade anmält Peggy i öppen klass och Gaia till veteranklass. Tyvärr var Gaia inte i kondition, så hon fick stanna hemma.

Domare var Elisabeth Spillman och då jag aldrig ställt ut för henne tidigare så var det ju spännande att se vad hon skulle tycka om svart korthårig och ganska elegant Peggy. Till Peggys försvar så kan sägas att hon var i utmärkt kondition i både päls och kropp, så det var med högt huvud jag visade upp henne.

Första varvet i ringen tillsammans med de andra i klassen gick så där, då Peggy var påtagligt störd av hunden bakom, som gick lite för nära, men detta släppte så snart vi stannat och jag och Peggy pratat igenom det hela och kom fram till att det inte var ett Peggyätande monster som gick bakom oss. Resten av tiden i ringen visade hon upp sig jättefint!

Det var en domarelev i ringen, Pär Lundström, så han fick nu möjlighet att även se korthår, då Peggy var den enda korthåriga chowen på plats. Domaren ville gärna ha alla hundar på bord vid genomgången och då Peggy är mycket trygg och nöjd med det, så stod hon snällt medan både domare och domarelev klämde igenom henne. Det började jättebra då domaren var mycket imponerad av Peggys pälskvalitet.

Då domaren dikterade kritiken medan hon gick igenom Peggy så hörde jag ju allt och hon verkade gilla Peggy. Jag blev därför faktiskt lite snopen när priset blev Very Good.

Av tre tikar i konkurrensen blev Peggy trea, då de två andra hade fått Excellent.

Trots sämre prisvalör så kände jag mig ändå glad och nöjd när vi åkte hem, för Peggy hade visat upp sig jättefint, hon hade faktiskt varit glad och positiv hela dagen och hon hade dessutom fått en jättefin kritik.