Jag hade anmält Xilla till veteranklass i Märsta 22 juli och Västerås 23 juli. Då jag skulle vara med på MopsOrdens styrelsemöte i Västerås på lördagen, så bodde jag på Plaza i Västerås. Xilla och jag hade ett stort dubbelrum och hon trivdes så bra där att jag utan vidare kunde lämna henne på rummet för att äta i restaurangen. Hon är, kort sagt, en helt fantastisk hund att ha med sig på sådana här resor!

Lördagens utställning var på STOXA utanför Märsta. Arlanda ligger bara en liten bit bort, så hela dagen hade vi flygplan som passerade över, men efter ett tag så blev det bara en del av bakgrundsbruset.

Det hade blivit domarbyte på denna utställning till norske Per Kr Andersen. Jag var väldigt förväntansfull över detta, då han en gång tidigare hade dömt Xilla – 2019 i Rovaniemi då han satte fram henne till gruppvinnare. Skulle han fortfarande gilla henne och hur skulle hon stå sig i konkurrensen i rasen? Det var 12 chowar anmälda, så inget var givet! Det visade sig att han fortfarande tyckte om Xilla och i tävlan om BIR/BIM så vann hon över en långhårig championhane (Ch Chowhill’s Glittering Nugget som ägs av Monika Karlsson).

Xilla blir BIR för domaren Per Kr Andersen från Norge. BIM blev Ch Chowhill’s Glittering Nugget.

Nu skulle vi få tävla i två finaler – bästa veteran och i gruppen. Vid förhandsgranskningen för veteranfinalen var det en engelsk domare som inte vågade titta på tänderna på Xilla, så han bad mig visa hennes tänder och munpigment (han tittade själv på de andra hundarna). Jag förstod redan där att vi knappast skulle ha något att hämta i veteranfinalen, då han uppenbarligen inte var speciellt insatt i chow chow. Helt riktigt så blev vi inte utplockad, men å andra sidan så kan man inte räkna med det oavsett vem som dömer, då det alltid är väldigt många fina veteraner som tävlar i dessa finaler. Det är trots alltid bara fyra som placeras.

I gruppen var det danske Gunnar Nymann som dömde och han blev glad över att se en korthårig chow chow. Han hade inga problem med att gå igenom Xilla och det kändes som att vi kanske kunde få bli utplockade. Sex hundar plockades ut för vidare bedömning och Xilla var en av dem! Även om hon inte skulle få en placering så hade hon ju hamnat bland de sex bästa. Fyran och trean placerades och då säger ägaren till den eurasier som stod framför mig: “Ja, nu blir det etta eller tvåa”. Jag tittade förvirrat upp och insåg att det vara var vi två kvar. Jag hade missat att två redan tackats av.

Ett varv till och Xilla fick den blå placeringsrosetten för tvåa i gruppen!! Helt otroligt! Hennes andra raka BIG-2 denna sommar! Fjärde totalt!

Xilla blir BIG-2 för gruppdomaren Gunnar Nymann.

Efter utställningen körde jag de 11 milen tillbaka till Västerås för att vara med på styrelsemöte och sedan middag. Xilla var nöjd med att vara kvar på rummet och sova, medan jag umgicks med trevliga människor. Efter att vi alla hade rastat våra hundar (Xilla kände sig hemma bland alla mopsar) så satt vi i lobbybaren en stund och jag passade på att fira dagens framgångar med ett glas champagne.

Nästa dag var det utställning i Västerås och denna dag var det Phil Thompson från Australien som dömde. Han visade sig vara en mycket trevlig man, både mot hundar och människor. Även denna dag blev Xilla bästa tik och nu skulle hon tävla mot Evas hane Evan om BIR och BIM. Otroligt nog räckte även denna domare över den rödgula rosetten till mig och Xilla. Bäst i Rasen igen!!!

Här är en videofilm på tävlan om BIR och BIM.

Xilla blir BIR för domaren Phil Thompson från Australien. BIM blev Ch Sitze-Gou’s Evan.

En finsk utställare fotade mig och Eva med hundarna tillsammans med domaren, men sedan blev det problem, då hon inte kunde få över bilderna från sin telefon till oss (senare lyckades hon skicka bilder och film via epost till Eva). När det blev en liten paus i ringen så frågade jag och Eva domaren om han kunde tänka sig att vara med på BIR/BIM-foto igen, denna gång med min mobiltelefon i handen på en av ringsekreterarna. Han ställde leende upp igen. I all hast så kunde jag inte hitta Xillas utställningskoppel – en guldfärgad snakekedja på ett lite längre tunt nylonkoppel, så jag fick ta Peggys svarta kedja som låg i utställningsväskan.

Märkligt ändå, för var hade Xillas utställningskoppel tagit vägen? Jag letade i gräset inne i tältet och utanför. Jag tittade inne i buren hos Xilla. Ingenstans fanns det. Jaha, någon måste ju ha hittat det och tagit det. När jag inför finalerna hade packat ihop allt och skulle gå till finalringen, så tittade jag en sista gång i gräset, men inget koppel fanns där.

Även denna dag hade vi två finaler att vara med i. Liksom dagen innan så gick veteranfinalen före grupp 5. I uppsamlingsringen kom några enstaka små regndroppar, men inget oroande. Domare var Rony Doedijns från Nederländerna och jag försökte avgöra om han gillade Xilla under förhandsgranskningen, men han visade inte med en min om han tyckte om henne eller ej.

När vi sprang in i finalringen så övergick droppandet i ett riktigt regn och det ökade. Jag kände att jag gjort detta en gång tidigare – i Rovaniemi 2019 så var det rena monsunregnet i finalerna – och då fick det ju väldigt bra för Xilla. Domaren började plocka ut de hundar som han ville titta närmare på och till min lycka så ville han se mer av Xilla! Xilla blundade för att slippa få regn i ögonen, men visade ändå upp sig jättefint. Det belönades hon för med att bli BIS-2 Veteran!!!

I finalringen i Västerås.

I gruppen blev det dock ingen placering denna dag, men vad gör det när det gått så himla bra hela helgen! Dyblöt, glad och nöjd så kunde vi gå tillbaka till bilen, där jag kunde byta om till torra skor (det plaskade om de jag hade på mig) innan den långa resan hem kunde ta vid.

Hur var det med utställningskopplet då? Jo, det låg i en påse i bilen. Jag hade alltså inte ens använt det sedan dagen innan, då jag hade stoppat ner det i påsen efter finaltävlingarna. Man blir tydligen förvirrad av allt glädjerus när man vinner!

Kritiken från Märsta 22 juli 2023 (Domare: Per Kr Andersen)
Utmärkt typ storlek och proportioner. Mycket bra huvud. Korrekt bett. Välansatta ögon och öron. Utmärkt hals, överlinje och kropp. Korrekta vinklar. Rör sig mycket bra. Flott päls. Utmärkt temperament.

Kritiken från Västerås 23 juli 2023 (Domare: Phil Thompson)
Lovely head with gentle expression. A kind eye. Neck into shoulders is strong. Chest is deep. Topline is good. Good tailset. Coat is thick and in good condition. Out and back excellent. Sidegait is strong and rhythmical and typical.