Gaia blev ju veteran redan hösten 2020, men pga pandemin så har jag inte kunnat ställa ut henne, så det var med stor förväntan jag anmälde henne till Svenstavik. Hon hade precis fällt ut och var tillbaka i päls, så hon borde vara i fin kondition till utställningen. Det stämde bra! Då alla andra hundar här hemma fällde som stollar, så blev Gaia bara finare för varje dag. Det passade ju bra, då rasdomaren i Svenstavik vill ha hundar i bra pälskondition.

Efter att på lördagen kört tre timmar till Svenstavik för att jobba som ringsekreterare åt Vinthundklubben och sedan kört tre timmar hem, sova i några timmar och sedan köra tre timmar nästan morgon igen, så kan man ju undra om man kanske är lite vrickad… Fast, det är roligt att köra bil och det är roligt med hundutställningar.

Söndagens väder lovade gott med sol, moln och lagomt varmt, även om det bitvis under dagen blev lite väl varmt (fast det jämnade ut sig med de ganska kyliga stunder då solen gick in bakom något stort moln). Det var fyra chow chow anmälda – två hanar och två tikar. Jag ville mest få ett Excellent så att Gaia skulle bli bästa veteran och få gå in i veteranfinalen på eftermiddagen. Det fick hon. Och mer blev det. Domaren tyckte så mycket om henne så att det även blev ett CK, bästa tik och i tävlan mot Anki Hallbergs fina hane Hatchi så slog Gaia till ordentligt och blev Bäst i Rasen!!! Inom chow chow så är det nästan alltid hanarna som tar BIR och det är oftare som långhåren blir BIR än korthåren, när de möts i tävlan om BIR och BIM. Detta var andra gången som Gaia blev BIR över en långhårig hane.

Gaia BIR och Liusu Hei Hatchi BIM.

Nu följde en lång väntan till eftermiddagens finaler och först var tävlan om bästa veteran. Som vanligt var det ett stort antal veteraner av alla möjliga raser som kom till start och till min stora glädje så blev Gaia utplockad bland de sju bästa. Någon placering blev det dock inte, men det gjorde ingenting – bara att få bli uppmärksammad av domaren genom att bli utplockad är superkul! Domare var Martin Johansson.

Ganska direkt efter så skulle bästa hund i grupp 5 tas ut. Grupp 5 (spetsar och raser av urhundstyp) är en stor grupp med många raser och dessutom brukar det vara hög kvalitet på hundarna. Domare var Paul Stanton och när han vid förhandsgranskningen frågade hur gammal Gaia är och jag svarade att hon blir 10 år i november så blev han mycket imponerad över hennes fina kondition. So far so good!

När vi travat in i stora ringen och ställt upp oss så började utplockningen och till min glädje pekade domaren på mig och Gaia för att vi skulle stanna kvar. När utplockningen var gjord, så hade fem hundar fått stanna, men efter en snabbtitt på dem så fick ytterligare en lämna, så nu var vi fyra kvar – det skulle alltså bli en placering för Gaia!

Fyran och trean placerades och kvar var Gaia samt en svensk lapphund. Ett sista varv runt i ringen och Gaia blev tvåa medan lapphunden vann. Jag var så glad över denna fina placering!!! Grupp-tvåa!! Helt otroligt!! För sex år sedan visade jag fram Xilla till samma placering på denna utställning och hon var då den första korthåriga chow chow i Sverige som placerats så högt i gruppen på en länsklubbsutställning. Gaia blev den andra… Otroligt att mina två röda korthårstikar lyckats med detta. Extra roligt med Gaia dock, då hon nästan är min uppfödning – jag har fött upp hennes mamma. det enda som är tråkigt är att jag aldrig fick några valpar efter Gaia, då det hade betytt att min tiklinje, som startade med Russin och fem generationer senare resulterade i Gaia, hade kunnat fortsätta. Nu har jag Pinglan och Peggy som har mina linjer i stamtavlan, men tiklinjen är ju bruten.

Här är rasdomare Matti Tuominens kritik på Gaia.