Första helgen i augusti var det dags för två dagars utställande i jämtländska Svenstavik. Detta är en trevlig utställning som jag ställt ut på många gånger och det brukar nästan alltid gå bra för mina hundar där…

På lördagen var det dags för Albus att för andra gången prova på juniorklassen. Första gången var ju i påskas och då fick han ett excellent. Nu är han 16 månader och har ju vuxit på sig lite, så det var spännande att se vad denna domare skulle säga om honom.

Det skulle ha varit två hanar i juniorklassen, men då en uteblev, så blev Albus ensam i klassen. Med sedvanlig energi gav han matte en rejäl utmaning i att visa upp honom i en trav där det faktiskt skulle gå att bedöma rörelserna… Albus har bråttom och tycker inte att det är så himla viktigt att alla fyra benen används i travet, utan det blir lätt att han går på bakbenen… Efter något varv så gick det ändå hyggligt och trots att Albus även frikostigt delade med sig av hundhår till alla som kom i kontakt med honom (han fäller som en stolle och det spelar ingen roll att jag hade badat och borstat ur honom så mycket jag bara kunde innan), så föll han ändå domaren så mycket i smaken att det blev ett excellent och CK!
Albus är en mycket energisk mopskille…

Då endast en hane till fick CK, så var de då två i tävlan om bästa hane. Det var Albus och en hane från öppen klass. Innan jag gick in i ringen så väste jag till Oskar att Albus nu skulle få reserv-cert som sämst! Efter ett varv i ringen så gav domaren mig och Albus första platsen, vilket även betydde att Albus fick cert samt Nordic cert!!!
Minillas Professor D of Surprise blir BIM för domare Martin Johansson.

I tävlan om BIR och BIM, så fick dock Albus se sig slagen av en fin tik som visste hur man visar upp sig i ringen. Albus satsade fortfarande på energi före allt annat, så domaren tyckte att han nog kunde lugna ner sig en aning. BIM blev alltså dagens resultat för Albus och det var ju över all förväntan!!!! Kul också att flera mopsmänniskor kom fram, gratulerade och uttryckte hur fin de tyckte att han är. Vi tycker ju själva att han är jättefin, men det är ju alltid roligt när även andra tycker det.
Här är Albus kritik:
16 månader. Välskuret huvud. Fina ögon. Välplacerad nos med tillräckligt öppna näsborrar. Bra skuldra. Lite rak överarm. Bra längd på bröstkorg. Bra pälskvalitet. Korrekt svans. Korrekt vinklad bak. Livligt temperament. Rör sig med något flytande rörelser men bra attityd. Trevligt temperament.
Excellent 1, CK, 1-bhkl, cert, Nordic cert, BIM

På söndagen var det dags för chowarna och det var Pinglan och Xilla som var anmälda. Endast fyra chow chow var anmälda och tre kom. Mina två tikar var de enda tikarna.

Först in av mina var Pinglan. Hon är nu 10 månader och har all valppäls kvar. Detta gör ju att hon ser väldigt valpig ut. Detta är sällan ett problem när man ställer ut korthår, men långhåren ser barnsliga ut tills de har bytt bort sin valppäls mot vuxenpälsen.

Pinglan visade upp sig jättebra och fick sitt excellent. Inget CK, men jag förstår det med all den valppälsen…
Här är Pinglans kritik:
Under medelstor. Ungdomligt huvud. Prima pigment. Lagom lång. God svans. Bra bröstdjup. Utmärkta benvinklar. Utmärkta rörelser.
Excellent 1

Xilla skulle egentligen haft en medtävlande i championklassen, men då den inte kom så blev hon själv. Som vanligt så visade hon upp sig med säkerhet, klass och värdighet och belönades med ett excellent och CK. Då hon var enda tik med CK, så blev hon även bästa tik och vann sitt andra svenska Nordic cert.
Domaren Frank Christiansen tittar på Xillas tänder.

Xilla blir BIM.

I tävlan om BIR och BIM så fick hon se sig slagen av den unga röda långhårshanen Long Feng Troubadix.
Detta är Xillas kritik:
Fin storlek. Utmärkt huvud. Utmärkt front och benstomme. Acceptabelt vinklad bak. Utmärkta rörelser.
Excellent 1, CK, 1-btkl, Nordic cert, BIM