Lördag 20 juli 2019 var det nordisk utställning i Västerås och jag hade anmält Pinglan och Xilla. Domare var Nina Karlsdotter och detta var Pinglans debut i juniorklass.

Det var två tikar anmälda i juniorklassen och med tanke på att Pinglan fortfarande är valpig så var jag jätteglad och nöjd med det Excellent som domaren gav henne. I konkurrensen blev Pinglan tvåa, vilket också är helt ok. Pinglan var jätteduktig i ringen.
Detta är Pinglans kritik:
Välformat feminint huvud. Utmärkta sunda ögon. Välansatta öron. Bra hals, plan rygglinje. Lite lågt ansatt svans. Bra kropp för åldern. Passande benstomme. Korta fötter, men lite veka mellanhänder. Utmärkta vinklar och bra sidorörelser. Lite tät fram. Riklig päls, lite nytt på gång men ännu ganska mycket valppäls. Välvisad.
Excellent 2

Även Xilla var anmäld och de fyra tikarna i championklass blev bara två, då två var strukna. Xilla är i toppenfin pälskondition nu och visar ju alltid upp sig jättebra, oavsett väder… denna dag var en av sommarens riktigt varma, med temperaturer kring 28 grader framåt dagen.
Xilla fick Excellent, vann championklassen med CK. Då de två championtikarna var de enda tikarna som fått CK, så blev detta även bästa tikklassen, som Xilla alltså vann. I och med detta så vann hon även sitt första Nordic cert!
I tävlan om BIR och BIM så fick Xilla tävla mot den röda långhårshanen Ch Sitze-Gou’s Evan och även här blev det Xilla som blev vinnaren! Nu var det bara att vänta till eftermiddagens finaler, för har man en hund som blivit BIR så är det självklart att stanna till finalerna!

I samband med tävlan om BIR och BIM så klev jag lite fel, vilket fick mitt redan inflammerade/överanstängda knä att bli riktigt dåligt. Jag kunde knappt gå alls, så jag satte mig i den svala skuggan under stora träd, för att förhoppningsvis kunna vila mig i form inför eftermiddagens finaler… Jag insåg ju efter ett par timmar att det inte skulle fungera, så en god vän gav mig två Alvedon och en Ipren, i hopp om att jag i alla fall skulle bli så pass bra att jag skulle kunna visa upp Xilla i gruppen…

Tack och lov är doping av handler ok och smärtlindringen fungerade! Jag kunde gå och t o m springa lite inför finalerna. Tack och lov så visas ju chow chow inte upp i speciellt högt tempo, men med Xillas fina rörelser, så vill jag i alla fall ge henne en vettig chans att visa upp dem, vilket man ju inte kan om man typ hoppar fram på ett ben…

Gruppdomare var FCI:s nyvalde ordförande Tamas Jakkel från Ungern. Han dömde samtliga gruppfinaler samt BIS-finalen på söndagen. Jag hade ingen aning om han ens skulle titta åt en korthårig chow chow, men redan under förhandsgranskningen så märkte jag att han tittade lite extra på Xilla. Kanske undrade han vilken ras det var… eller så kanske han faktiskt gillade henne…

När vi sprungit in i finalringen och ställt upp så insåg jag att domaren nog gillade Xilla, för hon var en av de sex hundarna han plockade ut för närmare granskning. Vi fick springa lite till (japp, knät höll!!) och sedan började hundarna placeras. Då vi var sex hundar i ringen och endast fyra placeras, så hade jag ju ingen aning om Xilla ens skulle få en placering, men jag var glad över att ha blivit utplockad! Fyran placerades och sedan trean. Nu var vi fyra hundar kvar, men bara två till skulle placeras. På andra plats ville domaren ha…. chow chow!!! Otroligt glad och otroligt varm och svettig ställde jag upp Xilla för fotografering och det blev nog riktigt bra bilder! Nedan är den som Oskar tog på oss, men Xilla poserade lika bra när Hundsports fotograf fotade strax innan.
Vilket flow Xilla har i utställningsringarna denna sommar! I början av juni vann hon ju gruppen och placerade sig som BIS-3 i finska Rovaniemi och nu blev hon tvåa i gruppen i Västerås. Så himla häftigt!! Att hon är en korthårig chow chow gör verkligen inte saken sämre!

Här är Xillas kritik:
Feminint huvud. Härligt uttryck. Mörka ögon av bra form. Välplacerade öron. Utmärkt hals. Tilltalande överlinje. Utmärkt svansansättning och välburen svans. Utmärkt kropp. Bra proportioner. Härlig benstomme. Fina fötter. Tillräckligt vinklad bak. Bra fram. Utmärkta sidorörelser. Utmärkt pälskvalitet. Välvisad.
Excellent 1, CK, 1-btkl, Nordic cert, BIR, BIG-2