Söndagen 17 februari 2019 var det dags för Pinglans utställningsdebut. Jag tycker att den första utställningen man gör med en valp är den roligaste.

Kvällen innan utställningen var det så dags för badning och föning. Jag har ju haft långhår tidigare, men ingen med sådan mängd päls som Pinglan. Den mjuka ullen var inga problem att blöta ner, men den torkade ju aldrig, så det tog en bra stund att föna henne. Om hon var snäll och samarbetsvillig i badkaret, så var det absolut inte fallet på trimbordet med blåsen påslagen och riktad mot henne. Vi fick vara två, så att jag kunde blåsa och borsta henne samtidigt, utan att hon handlöst kastade sig ner på golvet.

Det hårda arbetet med pälsen gav lön för mödan, för Pinglan blev verkligen jättefin!

Pinglan var ensam chow chow och då hon fick hederspris så blev hon även BIR-valp. Valparna gick direkt vidare till BIS-finalen på eftermiddagen, så det blev några timmars väntan. Pinglan vilade i sin bur och var pigg och glad när det var dags för finalerna.

Av de nästan 20 valparna som gått vidare till finalerna så var det dessa två som fick göra upp om första och andra placeringen i finalen. Lite extra roligt att pomeranianvalpen ägs av en vän till mig, Ellinor. Kul med två fina spetsvalpar i topp!

Finaldomare Jan Törnblom valde så min Pinglan till Best In Show! Vilken härlig debut i utställningsringen!!

Jag har haft några fler valpar som startat på samma sätt, med att bli BIS-valp på sin första utställning (listade nedan), så Pinglan är i gott sällskap!

1999 blev fawnfärgade långhårshanen Mei-Ting’s Ben-Pooh “Bengtsson” BIS-valp på sina två enda utställningar, 4 månader gammal. Tyvärr utvecklade han sedan ett underbett och utställningskarriären var över.

2004 blev röda långhårstiken Mini-Torpets Puss-Gurka “Gerda” BIS-valp på rasklubbens årliga utställning. Hon ställdes ut sparsamt som vuxen, men blev snabbt champion (SE UCh).

2008 var det dags för röda korthårstiken Gurkans Hör Och Häpna “Pärlan” att bli BIS-valp på sina två första valputställningar. Som vuxen blev hon SE UCh.

Två år senare, 2010 var det dags för Pärlans halvsyster, röda korthårstiken Gurkans Hals Över Huvud “Gita” att bli BIS-valp på sin debut. Vid sin första start i officiell klass, juniorklass, senare samma år så vann hon cert och sedan åkte hon till sitt nya hem i England.

2013 var det dags igen och denna gång var det Gitas röda korthåriga dotter Zhenshi Francesca “Gaia” som blev BIS-valp på sina två första valputställningar. Gaia blev som vuxen SE UCh samt är till dags dato den enda korthåriga chow chow som blivit Bäst i Rasen på Stockholm Hundmässa (2016).