Första helgen i augusti gick den internatioenlla utställningen i jämtländska Svenstavik av stapeln. På lördagen 6 augusti bedömdes chow chow och då det på denna utställning vanligen bara är en handfull chow chow anmälda, så var det extra roligt att det i år var hela 16 chowar anmälda! Domare var Jens Myrman, som dömde rasen för första gången.


Jag hade anmält Xilla och Gaia och till skillnad mot för förra utställningen så var båda tikarna denna gång i bra pälskondition. En dundermiss från min sida gjorde dock att Gaia missade CK, men vi kommer till det…


Xilla gick i unghundsklass och den vann hon med CK. Hon visade sig mycket bra och domaren verkade vara mycket förtjust i henne. Det visade sig att hon var den enda tiken som fick CK, så i och med detta vann Xilla sitt femte cert och andra CACIB, förutom att hon blev bästa tik. I tävlan mot bästa hanhunden, en norsk junior, så visade det sig exakt hur mycket domaren faktiskt gillade henne, för hon slog hanen och blev Bäst i rasen (BIR)!! Inte dåligt av en tik att slå en hane och det blir ju verkligen inte sämre av att en korthårig tik slår en långhårig hane!

Gaia då… två dagar innan utställningen kom jag på att hennes långa klor borde klippas. Gaia gillar verkligen inte kloklippning och det är alltid en strid när detta ska utföras. Jag lyckades klippa en klo, under ljudligt missnöje, då jag insåg att trots att jag inte tyckte att jag tagit mer än spetsen så blev det blodbad! Hela kvällen blödde hon och nästa dag haltade hon lite… på utställningsdagen såg hon dock ut att gå rent, så det var riktigt ledsamt att inse att hon markerade på tassen som kloklippningen skett… Man ska verkligen aldrig klippa klorna så nära inpå en utställning, just för att sådant här kan hända. Nu fick jag glädjas över att Gaia ändå fick Excellent och även vann championklassen, men naturligtvis kunde det inte bli något CK.


I och med Xillas BIR så blev vi kvar till finalerna. Vädret var perfekt med sol och lagomt varmt för både hundar och människor. Gruppen skulle dömas av en annan domare än den som dömt fram Xilla så jag hade ju ingen aning om vad hon skulle tycka om Xilla… Det är vanligen hög kvalitet på hundarna i grupp 5 och chowarna placerar sig inte speciellt ofta. Jag blev därför mycket glad när Xilla blev utplockad bland de sex bästa och ännu mer spännande blev det när hon blev kvar bland de fyra bästa och alltså skulle få en placering. Fyran och trean placerades och kvar var Xilla och en jämthund. Det blev jämthunden som vann, men jag var kanske dagens gladaste tvåa, för det är verkligen inte dåligt att bli tvåa i gruppen med en korthårig chowtik!!

Detta är Xillas kritik:
20 månader. Mycket tilltalande helhet med goda proprtioner. Vackert välskuret huvud. Sunt fint uttryck. Väl ansatta välformade och välburna öron. Bra pigment. Utmärkt hals, överlinje, svans, kors och bakställ. Mycket välkroppad för åldern. Utmärkt benstomme och tassar. Härliga rörelser runt om.
Excellent 1, CK, 1-btkl, cert, cacib, BIR, BIG-2

Detta är Gaias kritik:
3,5 år. Utmärkt storlek. Lite lång. Proportionerligt huvud. Bra nosparti. Välformade öron med bra framåtlutning. Lite djupt liggande ögon. Utmärkt hals, överlinje, svans, kors och bakställ. Mycket välkroppad. Utmärkt päls. Lätt markerad hälta.
Excellent 1