Min gammeltant, underbara Kryddan fick lämna oss igår 19 april 2016 efter att ha varit dålig den sista veckan. Hon fyllde 14 år i februari, så det var inget kort hundliv hon fick. Kryddan var en mjuk, snäll och okomplicerad hund utan att vara menlös. Hon kommunicerade med de andra hunarna med mycket små tecken, som dock aldrig missförstods. Vid flera tillfällen gästade vi vänner som hade katt och trots att Kryddan inte alls var van vid sådana djur så visade hon inget intresse för dem.
Kryddan litade på mig i alla lägen och var därför en väldigt enkel hund att ha med sig i alla situationer.

Kryddans riktiga namn var
Nord VV-11 SE V-05 SE UCh Gurkans En Krydda I Tillvaron
2002-02-01 – 2016-04-19

Här följer hennes liv i utvalda bilder:

Här var Kryddan runt 4 veckor gammal.

Här var hon ca 8 veckor.

Här är hon runt 4 månader.

På sin första utställning 5 månader gammal så blev hon BIS-2 valp på Chow Chow Ringens årliga rasspecial 2002. Domare var Matti Tuominen från Finland.

Kryddans debut i officiell klass var på Svensk Vinnarutställning i Stockholm, december 2002 och då var hon 10 månader. Domare Renée Sporre Willes tyckte så bra om henne att hon placerade henne som tredje bästa tik. På denna utställning så kvalificerade sig Kryddan för första gången till Crufts.

I oktober 2003 födde Kryddan sin första kull och far var vår egen hane Nocky. På den här bilden sitter Kryddan som fjärde från vänster med tre av fem från sin första kull: 2 och 3 från vänster samt svart tik längst ut till höger. Övriga hundar i bilden är Kryddans kullbror Casper till höger om henne samt hennes blå morbror Pom-Pom längst ut till vänster.

På Chow Chow Ringens offiiella utställning Klubbmästerskapet 2004 så vann Kryddan sitt tredje och sista cert och blev därmed svensk utställningschampion. Domare detta år var Kurt Nilsson och han skulle fortsätta att tycka väldigt mycket om Kryddan. Foto: Ann-Marie Strand

HUND 2005 var en mycket framgångsrik utställning för Gurkans kennel. Kryddan blev bästa tik (till höger) och fick därmed titeln svensk vinnare 2005 (SE V-05). Kryddans dotter Sushi (Gurkans Äss I Rockärmen, till vänster) blev bästa tik-2, vann sitt sista cert och blev på denna utställning svensk utställningschampion. Domare var Sandra Goose Allen från USA.

Kryddan blev BIM på HUND 2005 och blev därmed vinstrikaste korthår 2005, totalt femte vinstrikaste chow chow, andra vinstrikaste tik och vintrikaste svenskfödda chow chow 2005! På platsen efter henne kom hennes dotter Sushi! Så himla roligt för mig som uppfödare av detta mor och dotter-team!!

Under 2005 tävlade jag med denna uppfödargrupp på den internationella utställningen i Sundsvall och den fick HP. Kryddan (tvåa från vänster) deltog tillsammans med sin mamma (till höger om henne), dotter (längst till höger) samt halvbror (längst till vänster). Gruppen bestod av fyra kombinationer, tre generationer och alla de ingående hundarna hade på denna utställning fått CK. Kryddan var dessutom BIM.

Här följer lite utställningsbilder:

Sundsvall Int 2006. Kryddan BIM. Domare Nils-Arne Törnlöv

Almare Stäket 2007. Kryddan BIM. Domare Kurt Nilsson

Chow Chow Ringen Region 7, inofficiell rasspecial i Sifferbo 2007. Kryddan blir BIS. Domare Daniela Söhl, Tyskland

I december 2007 fick Kryddan sin andra kull och det blev hela sju valpar, men tyvärr överlevde endast två av dem.

Kryddan tillsammans med sina två överlevande valpar en vecka gamla.

2010 fyllde Kryddan veteran (alltså 8 år) och fick komma ut i ringarna igen efter några års uppehåll. Hon tyckte det var roligt att få vara med igen.

På Stockholm Hundmässa 2011, som också var Nordisk Vinnarutställning så visades Kryddan, som nu var nästan 10 år gammal. Domare i rasen var Kurt Nilsson, och han placerade henne som tredje bästa tik samt bästa veteran. Det innebar att Kryddan fick titeln nordisk veteranvinnare 2011 (Nord VV-11) och att vi fick tävla vidare i finalen om BIS-veteran.
Det var väldigt många veteraner som paraderade in i den stora BIS-ringen, säkert 50-60 hundar av olika raser! Bara att få gå in i BIS-ringen på denna utställning är en stor känsla och jag hade inga illusioner om att få gå vidare. Jag var glad över att BIS-domaren faktiskt hade stannat till och tittat på Kryddan lite extra i förhandsgranskningen! Döm därför om min förvåning när Kryddan blev utplockad i första gallringen och även i andra gallringen!! Kvar var nu endast fyra hundar. Att få stå i en egen spot i den nersläckta finalringen var mäktigt och ännu mäktigare blev det när fyran och trean placerades och jag och Kryddan fortfarande stod kvar…

Kryddan blev BIS-2 veteran på en av världens största hundutställningar!! Hon var den äldsta av de fyra placerade hundarna och det faktum att hon var en korthårig chow chow och dessutom min egenuppfödda korthåriga chow chow gjorde detta till en alldeles speciell vinst!!

Kryddans allra sista utställning var på Chow Chow Ringens Klubbmästerskap 2013. Kryddan var nu 11,5 år och hon fick CK samt blev bästa veteran för domaren Rosmarie Lüscher från Schweiz.

Strax innan Kryddan fyllde 12 år så blev hon allvarligt sjuk. Det visade sig att hon hade en bukhinneinflammation, men veterinären kunde inte säga med säkerhet vad som orsakat den. Man hade på ultraljud sett lite gallstenar, men man var osäker på om dessa hade något med saken att göra. Kryddan behandlades med antibiotika och medicin mot gallstenarna och blev helt frisk.

Kryddan strax innan hon fyllde 14 år.

Under sina sista år var hon helt döv, men såg fortfarande bra, så hon gick genom livet med spetsade öron och intresserad blick. Man fick kommunicera med henne genom direktkontakt eller med teckenspråk. Hon var alltid positiv och viftade på svansen, men under sista veckan tappade hon gnistan och det kändes skönt att kunna ge henne den sista vilan.