Fast den här berättelsen började redan två dagar innan utställningen, när vi lämnade våra ägor med husvagn och alla hundar. En knapp kilometer hemifrån lyste plötsligt oljelampan i bilen, så vi vände hela ekipaget och åkte hem igen för att fylla på olja. Nytt försök att lämna ägorna gjordes, men oljelampan lyste fortfarande. Ett relä vid sidan av ratten rasslade också till och från. Nu skulle vi denna kväll bara åka ner till Oskars kontor i Sundsvall och dagen efter var planen att bilen ändå skulle lämnas in till bilverkstaden som ligger granne med kontoret. Under de fem milen ner till Sundsvall så rasslade relät till och från hela vägen och oljelampan lyste och pep med jämna mellanrum, men vi kom utan vidare missöden fram.

På verkstaden gjordes en diagnostik på bilen som egentligen inte visade på några fel förutom att styrboxen strulade lite ibland. Den lampan släcktes ner och vi påbörjade på fredagen vår resa ner mot Österbybruk, där vi hade en campingplats bokad på gångavstånd från utställningsplatsen.

Relät och oljelampan fortsatte att leva sina egna liv hela vägen ner, men nu visste vi i alla fall att bilen hade olja och motorn gick som den skulle. Tills vi skulle köra in i en rondell i Tierp, tre mil från vår destination. Då dog bilen.

Det var ju inte helt smidigt att blockera infarten till en rondell med bil och husvagn, så vi fick snabbt koppla från husvagnen och rulla in den till sidan av vägen och sedan rulla in bilen bakom. Här kom det ett par starka karlar som hjälpte till, så det gick snabbt och lätt att få hela ekipaget arrangerat enligt vad bilden ovan visar.

Efter lite skruvande med bilen så stod det klart att den inte tänkte starta igen, så kontakt togs med Folksam för att se vilken försäkring vi hade. Tack och lov hade vi halvförsäkring, så bärgade beställdes. Egentligen fanns en verkstad i Tierp, men Folksam godkände att bärgaren tog bilen till en verkstad i Österbybruk 3 mil bort och oss och husvagn till campingen i samma samhälle. Hundarna fick alltså åka i bilen uppe på bärgaren, husvagnen kopplades på bak och jag och Oskar satt och trängdes inne i bärgarens hytt tillsammans med en synnerligen trevlig bärgarkille.

Vilken entré vi gjorde på campingen!! Det var nog både två och fem som tittade en extra gång när en enorm röd bärgare körde in på campingen med en bil full med hundar på flaket och en husvagn på släp… Vi fick snabbt husvagnen på plats och bärgaren körde iväg med vår bil till verkstad.

Nästa dag var det hundutställning. Chowarna, 8 till antalet, skulle gå allra först på morgonen, så vi var på plats i god tid. Det hade lovats regn, men under förmiddagen var det sol och perfekt temperatur för att man skulle trivas.

Gaia stod för championat, vilket betyder att om hon skulle vinna certet denna dag så skulle hon bli svensk utställningschampion. Domare var Karl-Erik Johansson, en trevlig och kunnig allround-domare. Han frågade om jag ville få Gaia bedömd på bord eller på marken och jag valde marken, då Gaia inte har några problem med främmande människor som klämmer igenom henne. När domaren var klar, så fick även domaraspiranten i ringen, Torbjörn Skaar, känna igenom henne, vilket inte heller det bekom Gaia det minsta.

Av de 8 anmälda chowarna så var det tre tikar, varav två kunde tävla om cert. Ovan syns de två tikarna, som även var de som tävlade i bästa tikklass. Den cremefärgade tiken har vunnit en hel del under detta år, så jag var verkligen inte alls säker på att få certet denna dag.

Till min stora glädje så valde domaren denna dag att sätta min Gaia som bästa tik, vilket därmed innebar att vi fick certet och även championatet!!

Här är en ögonblicksbild från tävlan om BIR och BIM.

Gaia blev BIM mot vinstrike championhanen Jack.

Gaia kritik:
Utmärkt mentalitet. Utmärkt typ. Vackert välformat feminint huvud. Välburna öron. Mörka ögon. Välutfyllt nosparti. Kunde ha mera bredd i underkäken. Bra hals och rygg. Utmärkt bröstkorg. Bra ben. Utmärkta rörelser. Visar sig mycket bra. Utmärkt päls.
Excellent 1, CK, 1-btkl, cert, cacib, BIM, svensk utställningschampion

Om allt hade gått efter vår planer så hade vi nu kunnat åka hem igen och dessutom komma hem i bra tid på lördag eftermiddag, men utan bil så var vi ju fast…

På måndagen framkom det att vår bil skulle bli dyr att laga och då den var så pass gammal, så var det inte värt att lägga de pengarna på den, så den fick gå till skrot. På Blocket hittade Oskar en trevlig bil i rätt prisklass som fanns bara 2 mil bort. Efter kontakt med banken om lån, så kunde vi på tisdagen åka hem i vår nya bil, som än så länge verkar vara ett riktigt kap!!

Så himla skönt det var att äntligen få komma hem!!