Chow Chow Ringens årliga officiella rasspecial går under namnet Klubbmästerskapet och i år firade dessutom klubben 40 år! Jag har inte varit med sedan starten, men jag var med på 20-årsjubileumet 1995. I år hade man, precis som för 20 år sedan bjudit in en amerikansk domare. Årets domare hette Bill Buell och föder upp chow chow i båda hårlagen under kennelnamnet Sitze-Gou.

På lördagskvällen höll Bill ett mycket intressant föredrag där han gick igenom rasstandarden, både den amerikanska och FCI-standarden. Powerpoint-presentationen han använde är framtagen av amerikanska chow chowklubben (CCCI) för utbildning av nya domare på rasen i USA. Bill pratade om vikten av korrekt rastyp. Standarden har förändrats väldigt lite sedan den skapades i slutet av 1800-talet och det är en arbetande hund den beskriver. Även dagens chow chow ska ha en exteriör som tillåter arbete som jakt, vallning och drag. Han menade att de europeiska chowarna på många sätt var betydligt bättre i typen än de amerikanska, då de amerikanska generellt sett blivit för tunga, grova, lågställda och övertypade. Han talade också om vikten av att chowen ska vara en kvadratisk hund och att osunda överdrifter och defekter som andningsproblem, ögonproblem, instabila haser etc är en styggelse som han inte kunde acceptera hos rasen.

På söndag morgon var vi alla lite nyfikna på om Bill skulle döma hundarna enligt det han undervisat om kvällen innan. Vi som hade varit med på kvällen tittade nog lite extra på våra hundar och funderade över om de skulle gå igenom nålsögat denna dag…

Jag ställde ut två hundar – valpen Xilla och öppenklasstiken Gaia. Xilla var ensam i tikarnas 4-6 månader och då den enda hanvalpen i samma åldersklass inte fick HP, så blev Xilla BIR-valp 4-6 månader. När domaren gick igenom henne så mumlade han hela tiden “this is a very nice puppy”, så det var med förväntan jag såg fram emot att få tävla vidare mot den valpen som skulle bli bäst i 6-9 månader.

I tävlan om BIS-valp så var det Xilla som vann!! Vad häftigt!! Hon har tidigare blivit BIS-2 på sina två första utställningar, men tydligen visste hon vilken utställning som räknas, och slog till med BIS tredje gången gillt!! På bilden ovan hade hon bestämt sig för att titta på något bakom mig och det var omöjligt att få henne att posera bra för kameran…

Den här vinnarbilden som vi tog idag, alltså dagen efter utställningen blev betydligt bättre!

Xillas kritik var mycket kort, så jag kan bara anta att allt det som inte står med är så bra att domaren inte kände att han behövde nämna det… hon vann ju trots allt smiley

Beautiful head, eyes. Beautiful dog.

Om jag efter domarens föredrag kvällen innan hade på känn att han skulle kunna gilla Xilla, så var jag desto mer säker på att han inte skulle gilla Gaia, då hon är lite lång… Ordet “square” hade nämnts i ungefär varannan mening under föredraget, så jag var tämligen säker på att Gaia skulle få ett Very Good.

Gaia var för dagen i bra pälskondition och på ett härligt show-humör! Då hon var en positiv inställning till främmande människor, så är tandvisning och handgriplig genomgång av domaren aldrig några problem och man ser på bilden ovan hur avslappnat hon står när domaren tittar henne i munnen.

Domaren frågade mig varför det var så vanligt med långa tikar och berättade hur vanligt det är att folk påstår att tikar får vara längre än hanar… något som inte nämns någonstans i standarden.

Visst ansåg domaren att Gaia var lite för lång, men han ansåg också att hon var en mycket välbyggd tik med sund helhet, rastypiska detaljer samt ett härligt temperament.

Det blev inte bara Excellent, utan Gaia placerade sig tvåa i klassen, fick CK och slutade dagen som bästa tik-3 med reserv-cert!!

Detta är Gaias hela kritik:
Beautiful lay of shoulder. Beautiful tailset. Balanced head. Good pigment. Wonderful temperament. She is too long in body. Beautiful ribspring. Moving well in going and coming.