Jag är ju sådan att jag planerar första valputställningen redan innan jag fått hem min valp… jag vill också gärna ställa ut så nära fyramånadersdagen som möjligt. För Xillas del så blev första utställningen 11 april, alltså 10 dagar efter att hon fyllt 4 månader. Platsen var Klass Arena i Söråker utanför Timrå och arrangör var Västernorrlands Kennelklubb. Domare var Ewa Widstrand.

Dagen innan blev det bad och föning. Xilla verkade tycka att den varma duschen var skön och föningen med den milt sagt ljudliga hembyggda blastern gick också väldigt bra.

Xilla är av naturen en valp som kan vara lite skeptisk och försiktig i nya situationer, men är ändå en av de lättsammaste valpar jag haft då hon är trygg på bord, älskar pälsvård och till och med inte har några direkta åsikter om kloklippning. Jag antar att hennes uppfödare Janneke har gjort ett gott jobb med detta innan jag hämtade Xilla.

När Xilla var klar i pälsen så blev det obligatorisk fotografering ute.

På utställningen så hade Xilla med sig bästa kompisen Gaia som sällskapsdam. Jag tar gärna med en vuxen hund som sällskap åt valpen vid dennes första utställning. Den vuxna hunden ska gärna tycka att utställningsmiljön är kul och spännande, vilket Gaia verkligen gör! Många ville hälsa på gulliga Xilla när jag tog ut hundarna ur buren för rastning och tack vare Gaias öppna och självklara sätt, så tyckte inte heller Xilla att det var konstigt att hälsa på främmande.

Vid bedömningen i ringen så var Xilla precis så duktig som jag hade hoppats på. Jag brukar alltid vilja ha valpen på bord vid första utställningen, så att de ska få en positiv upplevelse av domaren. Lägg förresten märke till hur perfekt domare och handler (jag) matchat sina kläder färgmässigt för dagen… smiley

Domaren gillade Xilla (vem gillar inte en söt chowvalp??), så vi fick tävla vidare i BIS-finalen för valpar 4-6 månader.

Trots att det varit en lång dag, så var Xilla på gott humör och gjorde några av sina vanliga hopp efter godiset i min hand, när vi var inne i finalen.

Vi fick vara kvar genom de första gallringarna och när placeringarna börjat så var det till slut bara Xilla och en staffordshire bullterriervalp kvar. Xilla blev placerad som tvåa!

Nu kom vi till ett moment som jag aldrig tränat med Xilla och det var att ställa upp henne för vinnarfotografering… av förklarliga skäl var hon ganska ofokuserad, men med tålamod, lugn och många foton, så blev det till slut några bra bilder på henne.

Xillas kritik blev följande:
En härligt charmig tikvalp med utmärkta proportioner. Välfyllt huvud. Valptänder. Fina sunda ögon. Korrekta små öron. Utmärkt hals, kropp, benstomme och tassar. Utmärkta vinklar och svans. Rör sig med mycket trevligt steg. Valppäls. Fin färg. Välvisad.

Nu laddar vi för nästa utställning som blir i Timrå 2 maj. Då är vi utomhus.