När jag under hösten 2014 såg att min favorittik Ch Ploon van het Bossche Front skulle paras med den i Danmark boende engelska importen Ch Miketilla Monte Carlo, så kände jag att jag bara måste ha en valp ur den kombinationen.

Uppfödaren Janneke Leunissen-Rooseboom kände jag sedan tidigare och hon och Ploon hade dessutom varit hit och hälsat på i samband med parning med min hane Öhman. Vid det besöket tog jag de här bilderna på Ploon (augusti 2013).

Som en parentes så kan jag nämna att Ploons pappa Ch Chi Ming Zung Tzung Le också varit hit och hälsat på med sin ägare/uppfödare Daniela Meyer-Söhl från Tyskland och då tog jag den här bilden på honom (maj 2007):
Hanen Ch Miketilla Monte Carlo är dels en hane av trevlig modell, men han kommer även från engelska linjer som jag varit förtjust i sedan jag såg den vinstrike hanen Ch Miketilla Makata och några av hans avkommor i England på 90-talet.

Det föddes hela fyra tikar i kullen och jag fick välja den jag ville ha. Redan på bilderna från när valparna var en vecka gamla så var det en tik som fångade mitt öga lite extra.

Min tanke var att flyga ner och hämta min valp när hon var 8 veckor och Janneke tyckte att det lät som ett bra arrangemang, men i samma veva kom det ut information om att införselreglerna skulle ändras långt innan valparna var 8 veckor. De nya reglerna, som skulle börja gälla 29 december 2014 skulle omöjliggöra för mig att hämta valpen vid 8 veckors ålder. Både jag och Janneke var mycket besvikna och vi diskuterade hur vi skulle lösa det hela. Så fick jag veta att det skulle finnas möjlighet att söka om införsel av valp under 3 månader så länge komplett ansökan inkom senast dagen innan de nya reglerna började gälla. Jag mailade Jordbruksverket och frågade och det visade sig att det jag hört stämde bra. Hurra!!

Jag bad Janneke fixa fram det chipnummer som min valp skulle få, så att vi kunde få ihop en komplett ansökan. Hon fick tag i personen från holländska kennelklubben som skulle chippa valparna vid 6 veckors ålder och fick henne att lägga undan ett chip för min valp. En vecka innan jul hade jag så min godkända dispens i brevlådan!

Nu var det dags att börja fundera över vilken valp som skulle bli min. Den jag fastnat för från början var fortfarande en favorit och visade sig dessutom vara kullens enda korthår. Faktum är att detta var den enda korthåriga valp som Ploon fått på tre kullar! I kullen fanns även en väldigt fin långhårstik. På ett sätt så skulle det vara kul att ha ett långhår igen, men samtidigt så ville jag inte välja valp efter hårlaget. Jag lät magkänslan styra och då jag hela tiden kom tillbaka till korthårstiken, så fick det bli hon! Janneke var överlycklig över detta, då detta var den valp hon själv hade behållit om hon hade haft möjlighet. Den fina långhårstiken hamnade i ett utställningsintresserat hem, så det ska bli spännande att se hur hon utvecklas!

Jag bokade flygbiljett till mig ner till Amsterdam och hem på samma dag. Janneke mötte upp på Schiphol airport i Amsterdam med en väldigt trött Xilla. Jag satte Xilla i den väska jag hade med mig och där satt hon snällt medan vi slog oss ner för en bit mat, skriva papper och bara prata.

Efter en knapp timme var det dags för mig att tänka på återresan, så vi gick iväg till incheckningen, där tjejerna bakom disken nästan dog när de såg den kramiga nallen i väskan… Jag betalade för Xilla och gick vidare mot säkerhetskontrollen. Jag tog ur Xilla ur väskan och skickade väskan genom röntgen, men det fanns ingen båge för mig att gå igenom, utan jag skulle ställa mig bredbent med händerna i luften i en kur, där jag blev scannad. Under tiden fick en av säkerhetskillarna hålla i Xilla. Då inga bomber hittades på mig, så satte jag ner Xilla i väskan, lastade upp den på en bagagekärra och tog en rask promenad till vår gate, som naturligtvis låg längt bort i en oändligt lång “korridor”.

Flygningen till Arlanda gick utmärkt. Xilla sa inte ett ljud i sin väska ens vid take-off. Väl på Arlanda så skyndade jag iväg mot tullen där jag klev in på röda sidan, ställde upp väskan på disken och meddelade att jag hade en valp med mig. Tulltjänstekvinnan tittade på dispenspappret, passet och kollade chippet. Sedan höll även hon på att dö sötdöden när hon såg Xilla. Hon ställde en massa frågor om henne och undrade om jag fanns på nätet (jodå, googla på Gurkans kennel, vilket hon skrev upp). Vi skyndade vidare mot inrikesterminalen, där jag själv kunde hålla i Xilla när jag gick igenom bågen vid säkerhetskontrollen.

Det kändes skönt när jag slog mig ner vid gaten och väntade på att få gå ombord på sista flyget för dagen, det som skulle ta oss till Sundsvall och Midlanda. Xilla satt i sin väska, som jag hade öppen, och tittade på alla människor. När vi sedan landat i Sundsvall så möttes vi upp av en glad make och lika glad mops. Xilla fick komma ur väskan och kissade för första gången på många timmar. Att det var snö och kallt brydde hon sig inte om.

De här bilderna togs dagen efter att vi kommit hem. Xilla och Gaia blev snabbt kompisar, då Gaia tyckte att det var toppen att få en lekkompis!

Xilla är en glad och mycket aktiv valp som snabbt räknar ut hur hon ska få det hon vill ha. Hon vill vara till lags, men på sina egna villkor. Det är egentligen ingen kramig valp som vill ligga i knät någon längre stund, men hon är väldigt gullig och trevlig på alla sätt!

9 veckor

11 veckor

12 veckor

3 månader3,5 månad

3,5 månad