Visst har jag hela tiden tyckt att Gaia är en riktigt fin liten tik och visst har jag hela tiden sett att hon har den där härliga utstrålningen som gör att man inte kan låta bli att beundra henne, men man är ju inte helt opartisk när man lever med valpen i fråga…

Redan innan jag hämtade hem Gaia från England så hade jag letat upp Goldenklubbens inofficiella utställning i Gideå 23 mars som den första utställningen jag skulle kunna ställa ut henne på. Gaia fyllde 4 månader 20 mars, så närmare 4 månader än så gick det ju inte att komma (eftersom utställningar bara hålls på helger).

Dagen innan utställningen blev det bad och föning för Gaias del. Även detta var första gången för henne, men det gick som väntat riktigt bra. Hon blev jättefin och bilden ovan togs i den sena eftermiddagssolen, därav det röda ljuset.

Utställningen hölls i ett stort växthus och då jag varit och ställt ut i sådana vid flera tidigare tillfällen så vet jag att det kan vara lite si och så med hur varmt det är där inne. Jag var alltså klädd för att inte frysa. Det första vi möttes av är vi klev in i växthuset var värme och då solen lyste in genom väggar och tak, så kändes det mer som en varm högsommardag, än en kylig vårdag. Det var inte bara vi människor som tyckte att det var varmt, även flera hundar, däribland mina egna, flåsade för att hålla sig svala… Efter att de öppnat stora portar i båda ändar av växthuset så blev det så småningom mer behaglig inomhustemperatur…
En annan sak var att eftersom solen lyste in genom tak och väggar, så fick jag anpassa fotograferingen efter var solen var, något jag aldrig behövt göra på en inomhusutställning tidigare…

Eftersom vi skulle åka så tidigt hemifrån, så fick Greta följa med. Hon har ju diabetes och måste äta och få insulin på regelbundna tider och det var för tidigt för henne att få frukost innan vi åkte. Hon fick alltså hänga med som sällskapsdam till Gaia och tyckte nog att det var kul att få följa med ut på äventyr.

Jag har ju tränat Gaia lite för utställningsringen, sedan hon var ca 8 veckor, men det är inte speciellt mycket eller ofta vi tränat. Träningen har varit i superkorta pass där hon belönats så fort hon gjort rätt och sedan har vi avslutat. Hon var verkligen superduktig i ringen!

Det första domaren sa när vi kom i ringen var “Oj, jag är kär!!”. Kritiken innehöll så många superlativ att domaren till slut funderade över om det var lämpligt att skriva så…

Domaren hade även koll på att chowen är en SRD-ras, så hon kunde även konstatera att Gaia varken har osunda ögon, osunda rörelser, osund hud eller osund andning.


I gruppbedömningen var det fyra fina valpar, men domaren satte direkt Gaia som etta och övergick sedan till att fundera mer över hur placeringarna bakom henne skulle vara. När hon placerat oss, så sa hon till mig att även om hon egentligen föredrog västgötaspetsen (BIG-2) som hundtyp, så kunde hon inte blunda för att Gaia verkligen lyste i ringen.

I väntan på BIS-finalen så fick båda hundarna en längre rastning på området och sedan fick de vila i buren. Direkt efter att Gaia blivit BIR så stack Oskar iväg för att hinna till Systembolaget innan de stängde, för vi kanske ville fira med bubbel efter denna dag…

I BIS-finalen så dömde båda domarna som hade dömt den inofficiella utställningen under dagen. Trots att det nu var sen eftermiddag och det hade varit en lång dag, så visade Gaia inga trötthetstecken. Hon showade på för falukorvsbiten jag hade i handen och till vår glädje så blev Gaia utsedd till BIS-valp!!!

För tre år sedan såg det ut så här när Gaias mamma Gita blev BIS-valp på sin första utställning! En av domarna då var en av de som nu dömde fram Gaia till BIS-valp!

Att ställa upp Gaia för BIS-fotografering var inte det lättaste, men hon passade på att ge mig en puss medan jag försökte få henne att posera…

Till slut blev det en fin BIS-bild dock!

För övrigt så skålade vi i Champagne på kvällen när vi kommit hem! smiley