I slutet av 2011 blev Hedvig tvärhalt på ett bakben och undersökning hos veterinär visade på vad jag misstänkte att det var, nämligen trasigt korsband. Operation bokades in till i mitten av januari. Fram tills dess fick Hedvig gå med knäskydd, för att stabilisera knät.
Först gjordes en artoskopi (tillhålsoperation) för att rensa upp i knät, inför själva operationen. Minisken låg dubbelvikt mitt fram på knät… Några dagar senare var det så dags för den riktiga operationen, som utfördes enligt TTA-metoden. På den här sidan finns info om vad TTA-operationen innebär.

Hedvig klarade operationen utan problem och fick komma hem med ett rakat bakben och ett stort morfinplåster på sidan av ryggen.


Efter några dagar togs morfinplåstret bort och den akuta smärtan verkade vara borta, för Hedvigs humör förändrades inte.
Redan några dagar efter operationen så gick Hedvig på sitt ben. Vi hade fått ett schema som visade hur många koppelpromenader hon skulle ha om dagen och hur länge de skulle vara. Under de första veckorna så fick hon endast gå i långsam skritt, för att använda benet maximalt, men promenaderna fick inte vara mer än några minuter åt gången. Man kommer inte mer än knappa 100 meter i långsam skritt på 5 minuter… Hedvig var redan efter några dagar helt övertygad om att hon var helt återställd och ville inget annat än att få röra sig snabbare än skritt. Ibland tjuvade hon till sig ett litet skutt i kopplet när jag inte var uppmärksam…

Det har nu gått drygt två månader sedan operationen och Hedvig går fullt ut på sitt ben. Hon hänger med på promenader på några kilometer utan vidare och pälsen börjar växa ut, så att man idag knappt kan se att hon för bara två månader sedan var helt rakad på benet och där morfinplåstret satt.


Jag vill tacka Veterinärhuset Södra Berget i Sundsvall för att ni fixat ihop min Hedvig så fint!! Hon är inte helt och hållet läkt ännu, men så gott som!